4 octombrie 2011
Noul cod civil și măritișul
De la 1 octombrie, când noul Cod Civil a intrat în vigoare, vom avea și noi românii parte de divorturi ca în filme. Putem semna acte prenuptiale sau convenții civile, logodna este o instituție recunoscută de stat, iar soții devin în sfârșit egali.
Vechiul cod civil reglementa relațiile în societate după unul din 1864, care era modern pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, dar este complet depășit în secolul 21. Astfel, inspirați de codul civil din Quebec, profesorii de drept și specialiștii din domeniu au elaborat un cod cu prevederi revoluționare pentru societatea noastră.
Noi obligații și noi drepturi
Obligațiile reciproce pe care noul cod civil le prevede sunt respectul, fidelitatea și sprijinul moral. Cât despre sprijinul financiar, iată că de acum regulile se schimbă și soții trebuie să participe numai la cheltuielile legate de căsătorie, ei fiind obligați să contribuie proporțional cu mijloacele fiecăruia, dacă nu cumva prin convenție civilă (contract semnat înainte de căsătorie) nu se specifică altceva.
Dacă aceste obligații nu se respectă, nu numai că această încălcare continuie un motiv de divorț, ci poate face ca soțul vinovat să plătească despăgubiri substanțiale!
Așadar, dacă unul din soți este alcoolic, abuziv sau infidel și se aduc dovezi în sprijinul acestor acuzații, acesta poate fi bun de plată pentru daune substanțiale!
Logodnica părăsită la altar se îmbogățește
La fel, dacă logodna, instituție recunoscută de stat de acum, este ruptă fără un motiv întemeiat, cel care dă bir cu fugiții poate ajunge să plătească despăgubiri, plus cheltuielile legate de nunta ce urma să aibă loc.
Similar, dacă un soț părăsește căminul conjugal fără un motiv întemeiat, el poate fi pedepsit, iar cea mai mare pedeapsă este în cazul în care relația are o vechime de mai mult de 20 de ani.
Convențiile civile îi vor lasă pe soți să își aleagă viitorul financiar: comun sau separat. Astfel, la fel ca la Hollywood, partenerii pot decide ca în caz de divorț să nu împartă anumite bunuri sau să își negocieze o eventuală pensie alimentară generoasă.
În ceea ce privește situația minorilor în caz de divorț, codul civil prevede ca părintele care părăsește căminul conjugal fără un motiv întemeiat să piardă custodia copiilor. Obligațiile celor doi părinți rămân chiar și în acest caz aceleași.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulţumesc pentru comentariul tău!