Translate!

15 mai 2011

Mai mulţi decibeli, mai multă băutură

Clienţii barurilor şi cluburilor în care se ascultă muzică la volum mare consumă mai multe pahare de alcool. Ei beau mai des şi cu înghiţituri mai mici.Relevă un studiu realizat recent de cercetătorii francezi şi citat de Reuters. 

 
 Potrivit rezultatelor cercetărilor, numărul de decibeli influenţează în mod direct nevoia de consum, şi anume clienţii acestor tipuri de baruri manifestă un comportament mai activ. În medie, aceştia ridică şi lasă pe masă paharul cu bere cu trei minute mai des, în comparaţie cu cei care frecventează barurile în care muzica se ascultă în surdină. Pentru a măsura efectul nivelului sunetelor asupra băutului, echipa de cercetători a petrecut trei weekenduri în două baruri diferite, studiind comportamentul a 40 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, consumatori de bere.  
 
 "Am demonstrat că ambianţa sonoră, respectiv volumul muzicii care se ascultă în încăpere, este asociată în mod direct cu o creştere a consumului de alcool sau de băuturi răcoritoare" a€“ susţine Nicolas Gueguen, specialist în ştiinţe comportamentale la Universitatea Southern Brittany din Franţa, şeful echipei de cercetători. 
 
 Cu ajutorul patronilor barurilor, cercetătorii au dat muzica mai încet sau mai tare şi au înregistrat reacţiile comportamentale ale persoanelor aflate la mese, respectiv cât de mult şi cât de des a crescut/scăzut consumul de băuturi. Astfel, s-a constatat că muzica ascultată tare îndeamnă la un consum crescut, cu o medie de 3,4 pahare de bere în plus, faţă de 2,6 pahare la un nivel sonor scăzut. Volumul mai mic al muzicii a determinat în schimb creşterea timpului în care s-a consumat un pahar sau o cutie de bere, de la 11,45 de minute la 14,51 de minute.   
 
 Cercetătorii francezi au indicat că este nevoie de studii mai ample pentru a determina cauzele exacte ale acestei asocieri (muzică/băutură), dar au concluzionat că una din explicaţii este foarte logică: muzica ascultată la boxe la volum mare face conversaţia mai dificilă, forţându-i pe oameni să bea mai mult şi să vorbească mai puţin.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulţumesc pentru comentariul tău!