Dacă te deranjează barurile zgomotoase, adormi în faţa televizorului sau gemi de durere când trebuie să te apleci înseamnă că dai semne de bătrâneţe, arată un studiu realizat în Marea Britanie, citat de publicaţia The Daily Mail.
În jur de 2.000 de respondenţi au ales dintr-o listă de 30 de semne pe cele pe care le consideră indicatori ai bătrâneţii. Printre cel mai frecvent alese au fost şi schimbarea postului de radio preferat cu unul care difuzează piese mai liniştite, uitarea numelor sau nerecunoaşterea unor melodii din topurile actuale.
Semnele fizice ale îmbătrânirii de care se tem cel mai mult britanicii includ schimbările aspectului din pricina sprâncenelor care încep să crească aiurea sau pilozitatea excesivă a nasului şi urechilor. Şase din zece respondenţi au afirmat că întrunesc mai multe dintre criteriile considerate indicatori ai îmbătrânirii, cu toate că mulţi dintre ei făceau parte din categorii tinere de vârstă.
O treime dintre cei chestionaţi spun că au început să recunoască semnele îmbătrânirii chiar şi între 21 şi 29 de ani, chiar dacă mai toţi sunt de acord că cineva poate fi catalogat drept bătrân după vârsta de 60 de ani.
În plus, 64% dintre respondenţi s-au arătat îngrijoraţi în legătură cu bolile bătrânţii, temându-se că după o anumită vârstă nu vor mai putea să se îngrijească. Printre lucrurile care îi neliniştesc se mai numără pierderea memoriei (62%), lipsa banilor (39%) şi singurătatea (55%). Peste 80% dintre cei chestionaţi spun că le poartă de grijă unor membrii bătrâni din familia lor, însă cei mai mulţi recunosc că le este greu să-şi facă timp pentru ei.
Tina Clare de la organizaţia Engage Mutual, cea care a realizat cercetare, spune că a fost interesant să urmărească felul în care percepem vârsta prin prisma comportamentelor şi obişnuiţelor schimbătoare. "Cu toate că indicatorii care au obţinut cel mai mare punctaj fac parte din procesul de îmbătrânire, ei nu sunt neaparat unicele aspecte care definesc generaţiile mai în vârstă", a explicat ea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulţumesc pentru comentariul tău!