Oamenii de ştiinţă susţin că „elixirul tinereţii" va deveni în curând realitate. Ei au reuşit în urmă mai multor experimente să vindece complet celule prelevate de la copii care suferă de boli genetice care îi îmbătrânesc înainte de vreme.
Celulele tratate cu rapamicina, un medicament care a fost denumit „tineretea vesnica”, nu numai că au întinerit, dar au şi trăit mai mult decât cele normale, realateaza Daily Mail.
Echipa de cercetători americani, din care a făcut parte şi Francis Collins, unul dintre cei mai bine cotaţi oameni de ştiinţă din lume, speră ca descoperirea să poată ajuta la tratarea progeriei, o boală genetică ce duce la îmbătrânirea rapidă a copiilor care ajung să moară bătrâni, deşi au doar 12 ani.
Rapamicina, care este deja folosită în transplanturi, a fost creat dintr-o bacterie găsită în solul din Insula Paştelui, unul dintre cele mai retrase şi misterioase locuri de pe Terra.
Dr. Collins, directorul laboratoarelor de cercetare în sănătate din cadrul guvernului american şi unul dintre oamenii de ştiinţă care au reuşit să fragmenteze genomul uman, a studiat efectele medicamentului pe celulele prelevate de la trei copii cu progeria.
Boala duce la apariţia în fiecare celulă din corp a unei proteine mutant numită progerina. Aceste celule produc la rândul lor alte celule defecte şi care îmbătrânesc rapid. Prin tratamentul cu rapamicina, proteina otrăvitoare a fost eliminată din celulele care s-au însănătoşit.
Ceea ce este şi mai important, este faptul că celulele tratate cu medicamentul minune au trăit mai mult decât cele normale, potrivit revistei Science Translaţional Medicine.
La studiu au participat şi cercetători de la prestigioasa Şcoală Medicală de la Harvard. Oamenii de ştiinţă atrag însă atenţia că deocamdată, rapamicina nu poate fi folosită ca medicament anti-îmbătrânire, pentru că mai sunt necesare studii suplimentare pentru a se vedea în ce măsură nu produce reacţii adverse.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulţumesc pentru comentariul tău!