Probabil ţi s-a întâmplat să auzi măcar o dată cum un prieten a rămas fără contul de Yahoo Messenger sau Facebook. Metodele de a face rost de parolă cuiva sunt dintre cele mai diverse şi, culmea, dintre cele mai simple. Însă la fel de uşor este să te protejezi împotrivă unor asemenea situaţii.
Programe speciale de spart parole pe Internet nu există, dar sunt tot felul de tertipuri prin care răuvoitorii pot face rost de aceste parole.
Una dintre metode este chiar banală: cineva care te cunoaşte foarte bine poate ghici pur şi simplu ce cuvinte sau ce cifre ai folosit.
O alta este când îţi introduci chiar tu ID-ul şi parola într-un anumit program, în speranţa că vei reuşi să obţii parola altcuiva. Din păcate, tot tu vei rămâne şi dezamăgit, şi fără parola mult dorită.
De asemenea, keylogger, un program care înregistrează fără să îţi dai seama orice tastezi, poate fi instalat pe calculatoare din săli de internet sau chiar la tine pe calculator, fără să îţi dai seama, de persoane care vor cu tot dinadinsul să ştie totul despre tine.
Un alt duşman notoriu al parolelor este Fake Yahoo, un program identic cu Yahoo Messenger, care reţine ID-urile şi parolele.
Nu în ultimul rând, viruşii pot fi vinovaţi de pierderea parolei. Ultima găselniţă pe Facebook a fost un virus care a circulat pe mail şi prin care li se cerea utilizatorilor să-şi reseteze parola, tastând-o pe cea actuală, precum şi una nouă. Evident, actuala parolă era furată.
Aşadar, ameninţările sunt multiple şi deloc neglijabile. Ce poţi face ca să te protejezi?
1. Setează-ţi o parolă puternică. Altfel spus:
a¢ Să conţină cel puţin opt caractere.
a¢ Să nu conţină numele de utilizator, numele real sau numele companiei.
a¢ Să nu conţină un cuvânt întreg.
a¢ Să fie semnificativ diferită de parolele anterioare.
a¢ Să conţină caractere din fiecare dintre următoarele patru categorii: litere mari, litere mici, cifre, simboluri de pe tastatură: ` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ - + = { } [ ] \ | : ; " ' < > , . ? /.
Este posibil ca o parolă să corespundă criteriilor de mai sus şi să fie în continuare o parolă slabă. De exemplu, Hello2U! corespunde tuturor criteriilor listate pentru o parolă puternică, însă este în continuare o parolă slabă, deoarece conţine un cuvânt întreg. H3ll0 2 U! este o alternativă mai puternică, pentru că înlocuieşte unele litere din cuvântul întreg cu cifre şi include spaţii.
2. Să descarci Yahoo Messenger numai de pe site-ul oficial. Dacă nu faci asta, rişti să te trezeşti cu un program maliţios care îţi fură toate informaţiile.
3. Să ai întotdeauna instalat un antivirus pe computerul tău şi să nu deschizi email-uri necunoscute sau care îţi par că nu vin din partea unei surse de încredere, cu atât mai puţin ataşamente din acestea. Pot conţine viruşi periculoşi, care îţi fură informaţii, precum şi numeroase alte coduri maliţioase.